Herätys kaikki Teppo-Anterot ja Pirkka-Eemelit, jotka siellä nyt pohditte, että pitäisikö tässä valita urakseen IT-ala. Ei pidä. Kerron teille tarinan, ehkä tajuatte ajoissa mistä tässä on kyse.
Teppo-Antero pääsee yliopistoon opiskelemaan tietotekniikkaa, ja on ihan vitun innoissaan siitä, että pääsee koodaamaan jotain uusinta uutta ja hyödyntämään parhaita teknologioita. Väärin. Ensin Teppo-Antero opiskelee 6 vuotta yliopistossa kaikkea paskaa ja pääsee sitten töihin. Teppo pääsee suureen IT-firmaan ohjelmistokehittäjäksi. Teppo laitetaan projektiin X, joka on ollut käynnissä viimeiset 4 vuotta eikä loppua näy.
Ensimmäiset puoli vuotta Teppo käyttää aikansa siihen että yrittää edes ymmärtää että mistä vitusta koko projektissa on kyse ja alkaa masentua. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Teppo tajuaa että siellä PARHAASSA opinahjossa ei opetettu MITÄÄN mistä olisi oikeassa työelämässä hyötyä, alkaa verenpaine nousta. Hän ei tajua järjestelmän koodista hevon vittua. Teppo alkaa miettiä, että onkohan tässä nyt yhtään mitään järkeä (no ei vittu tosiaankaan ole). Varsinkin kun tässä vaiheessa projektin alkuperäiset devarit on jo ajat sitten heitetty uusiin hommiin eikä apuja saa mistään. Projekti/palvelupäällikkö hiillostaa Teppo-Anteroa ja antaa semmoiset aikataulut, että onnistumisen mahdollisuus lähenee nollaa. Teppo on vitun riemuissaan.
No, sitten siinä vuoden järjestelmän kanssa taistelun jälkeen Teppo-Antero alkaa ymmärtää mistä on kyse, ja pääsee vihdoin kehittämään oikeen toden teolla tätä hienoa järjestelmää. Ja vain tajutakseen, että hän on tämän paskan kanssa naimisissa sitten seuraavat 5 vuotta. Koko paska jätetään Teppo-Anteron harteille ja hän sitten vastaa koko ylläpidosta, suurinpiirtein maailman loppuun asti. Vitun hienoa. Tässä vaiheessa Teppo on firman ainut ihminen, joka jollain tavalla edes tajuaa koko järjestelmästä yhtään mitään. Teppoa kyrpii.
Puheet siitä, että Teppo olisi päässyt kehittämään jotain uutta ja hienoa, voimme siis unohtaa. Saman paskaläjän kanssa taistelua luvassa päivästä toiseen, vaihtelua ei ole näköpiirissä ja uralla etenemismahdollisuudet ovat menneet. Välillä Teppo saa jopa koodata jonkun uuden featuren järjestelmään, käyttäen tietenkin niitä 5 vuotta vanhoja tekniikoita. Tätä se Teppo aina halusi, kun tälle alalle päätti lähteä. Pääasiassa Tepon päivät kuluvat jotain saatanan vanhoja bugeja selvittäessä ja itkua tihrustaessa. Hiki otsalla Teppo alkaa tajuta, että hänen osaamisensa vain taantuu vuosi vuodelta,
Teppo osaa enää koodata vain jotain vitun vanhaa legacy-paskaa. Tepon unelmat murskaantuivat. Ensimmäinen pilleripurkki avautuu ja nappi heilahtaa naamaan, kun Teppo yrittää saada illalla unta. Uni ei tule.
Seuraavana aamuna manageri huutaa taas puhelimeen, että pitäisi olla uusi versio jo tuotannossa! Asiakas alkaa olla hermona, kun mikään ei onnistu luvatussa aikataulussa. Teppo yrittää selittää, että hänellä on ollut hieman ongelmia asennuksessa ja konfiguroinneissa, koska ei ole koskaan aikaisemmin kyseisiä hommia tehnyt. Tämä selitys ei kelpaa, Teppo-Anteron piti olla IT-ammattilainen.
Tämä kyseinen manageri on tarinamme Pirkka-Eemeli. Hän alkaa olla myös uskonsa menettänyt ihmisraunio. Asiakas raivoaa ja apuja ei saada mistään.
Firman johto ja resursoinnista vastaavat ovat päästäneet alkuperäiset järjestelmän tekijät tietenkin toisiin hommiin ja Teppo uutena kaverina on sitten yksin paskat housussa. Taitaa siinä Tepolla kusetkin lirahtaa pöksyyn. Tämä kaikki on Pirkka-Eemelin vika, hänen vastuullahan on projektin läpivienti. Ketään ei voisi vittu vähempää kiinnostaa koko firmassa että asia ei ole oikeasti näin. Joku on saatava näyttämään syylliseltä! Pirkka-Eemeli paniikissa sitten vierittää paskan alaspäin, niin kuin on tapana. Hän syyttää Teppo-Anteroa siitä, ettei hän osaa tehdä hommiaan. Teppoa vituttaa, Pirkkaa vituttaa. Kaikilla on ihan vitun hauskaa.
Pirkka-Eemeli on jo pitään huudellut lisää tekijöitä, mutta niitähän ei ole tarjolla, eikä rekrytäkkään saa ketään, koska firmalla on nyt SÄÄSTÖTALKOOT! Sijoittajille pitää saada enemmän rahaa, vähemmällä vaivalla. Ja näinhän se toki onnistuu! Alkuperäisiä tekijöitä ei apuun saada, koska osa on jo vaihtanut firmaa ja osalla on liian kiire muissa hommissa. Pirkka-Eemeli päättää tikistää Teposta viimeisetkin mehut irti, se on pakko tehdä, koska firma vaatii tuloksia, asiakas ei enää halua maksaa siitä, ettei mitään tapahdu ajoissa.
Kaiken lisäksi Pirkan oma perse on tulessa, koska hänen esimehensä huutaa ja vaatii projektia onnistumaan. Ehdotetaan ylitöitä, ehdotetaan jopa viikonloppuhommia. Ilman korvausta, tunnithan voi sitten myöhemmin pitää vapaina. Pirkka-Eemeli ja Teppo-Antero ovat ihan vitun tyytyväisiä tästä ratkaisusta. Pirkka ja Teppo miettivät jo firman vaihtoa, mutta tajuavat ettei heillä ole mitään mahdollisuutta. He ovat molemmat jo vuosia taistelleet vain tämän yhden saatanan legacy-paskan kimpussa. Sellaiselle osaamiselle ei ole käyttöä missään, kukaan ei arvosta tuollaisia osaajia työmarkkinoilla. Molemmat tuumaavat, että tämä oli tässä, enää 35 vuotta, niin pääsee eläkkeelle...
Pirkka-Eemeli poistuu myöhään illalla töistä, itkien. Hän huomaa ettei hänellä ole enää vapaa-aikaa. Ei ystäviä. Vain firma, ja ikuisuusprojekti.
Tämä tarina voisi olla tosi.
keskiviikko 14. syyskuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hienoa että blogi on taas elossa! \o/ Tuohon voisi vielä lisätä että tuo Legacy-järjestelmä on suunniteltu päin v****a ja yleensäkin koodattu arkkitehtuurin vastaisesti purkkakoodilla, että ylläpitäminen on vielä hauskempaa. Eli kun tekee jotain muutoksia, niin ei ole mitään tietoa/takeita mihin kaikkialle tämä muutos vaikuttaa, olettaen että tietenkään ei mitään (kattavaa) järjestelmätestiä ole olemassa.
VastaaPoistaPitääpä linkittää tää parille kaverille jotka aloittivat tietotekniikan opiskelemisen, turhan innoissaankin :)
VastaaPoistaHei, hieno blogi ja osuu asian ytimeen, mutta loppu kaneetti on päin persettä.
VastaaPoista"Tämä tarina voisi olla tosi. "
-->
"Tämä tarina on tosi."
Ainakin meidän firmassa, mutta en viitsi interwebbiin laittaa puulaakin nimeä.
Sen voisi vielä lisätä että alkuperäiset tekijätkään eivät tajunneet mistään mitään, vaan kirjoittivat tavaraa sitä mukaa kun sitä tuli.
VastaaPoistaNämä alkuperäiset tekijät sitten olivat kyllästyneet tuotteen aikaisempaan versioon kun se oli kuitenkin niin huonosti kirjoitettu.
Nyt Teppo-Antero pyytää että voisiko tän paskan kirjoittaa uusiksi, koska tämä versio on niin huonosti kirjoitettu.
Toimitusjohtaja sanoo että myynti on tärkein ja r&d on pelkkää kulua. Hyvät koodaajat ja koodi ei tuota sen enempää kuin huonot yliopiston Tepot, saati sillä koodin laadulla ole väliä. Toimitusjohtaja taidoilla voi vaikka olla projektipäällikkönä, ja voisi olla firman paras koodaajakin jos se häntä kiinnostaisi. Itseasiassa nyt kun otit puheeksi, niin viddu mä oon astronautti !
Aivan sama kuka tätä tekee kuhan palkka on pieni. Siivoojan palkka masentaa Teppo-Anteroa ja leipurin palkka Pirkka-Eemeliä. Johto katselee osinkoja, todeten että kuka sinne koneen sisään näkee.
Luulen että tämä meininki pätee todella moneen tämän päivän IT-puljuun.
VastaaPoistaMuistan tietoliikenneopintojeni alussa kuinka kaikki vanhemmat opiskelijat uhosivat että "opiskele koodaamaan kännykkäalustalle X, tulee niin paljon rahaa ja naisia ettei mitään rajaa". Aloitin yhden kurssin jossa opetettiin X:ää, totesin että VMP ja jätin kurssin kesken. Noh kuinkas sitten kävikään, ennen kuin pääsin edes koulusta ulos niin X kuopattiin ja koodarit potkittiin ulos. Nyt he eivät kelpaa millekään firmalle koska eivät osaa muuta kuin X:ää.
Tossa kesällä baarista tullessa taksissa yritettiin yhelle vuoden alaa opiskelleelle sanoa että vaihda kun vielä voit.
VastaaPoista@1, @4: Huomaatte kyllä muutaman vuoden päästä, että kaikki on paskaa. Myös ne kuningasviritelmät mitä itse nyt teette, koska joku joutuu niiden Teppo-Anteroksi muutaman vuoden päästä.
nimim. "Kuulostaa tutulta"
Kuulostaa ns. turvatyöpaikalta.
VastaaPoistaVajaamieliset tai muuten vaan lahjattomat laitettiin ennen vanhaan tekemään töitä joilla ei ollut mitään muuta tarkoitusta kuin pitää 'hoidokki' kiireisenä.
Tämä tarina taisi tulla jonkun sydämmestä. Ainakin itse pystyn samaistumaan.
VastaaPoistaPaskasti dokumentoitu spagettiseos jota vain edelliset kehittäjät pystyvät ymmärtään, ja lisäksi vielä "debug koodi" joka vain printaa tekstiä ja quittaa ohjelman.
Onneksi on olemassa Open source.
Keksihän joku uusi näkökulma. Nämä avautumiset on nähty jo vuonna 2005.
VastaaPoistaOnnellinen päättyminen kahden eri organisaatiotason itsemurhaan puuttuu vielä :-)
VastaaPoista>> Keksihän joku uusi näkökulma. Nämä avautumiset on nähty jo vuonna 2005.
VastaaPoistaValitettavan totta vielä vuonna 2011. Monelta osin vastaa nykyisiä projektejani, vittu hienoa.
Aiai, osuu kyllä asian ytimeen. Jos olisin hieman vielä kyrpiintyneempi omiin hommiini, niin saattaisin itse kirjoittaa samanlaisen. :D Erittäin totta tuossa on koodareiden motivaatio parantaa järjestelmää, mutta johdon/bisneksen läskiperseily-voittojenmaksimointi.
VastaaPoistaMerkityksettömässä oravanpyörässä pyöriminen ei varmaan ole pelkästään IT-alaan liittyvä ilmiö. T-A ja P-E voisivat vaikka perustaa sen start-upin ja tehdä jotain joka oikeasti kiinnostaa. Elämä on valintoja.
VastaaPoistaTietenkin orastavat YT:n ja vinkuintiakoodaus kuuluvat omana mausteena mukaan...
VastaaPoista"Tietenkin orastavat YT:n ja vinkuintiakoodaus kuuluvat omana mausteena mukaan..."
VastaaPoistaTämän kokeneena. Verkkosoftaa jollain jeesuksenaikaisella kielellä (koodissa taisi lukea 1998, jos oikein muistan). Sitten ilmoitus, että vinkuintiaan siirtyy, tehkääpä kompetenssinsiirrot vielä (aikaa pari kuukautta)... Tämän jälkeen irtisanominen, kun alihankkijafirma löi lapun luukulle ja siinä se oli viiden vuoden tulos ja palkka.
Ei koskaan enää softaa.
Jos Teppo-Antero on niin putkiaivo, ettei osaa vaihtaa alaa kun noin paljon ahistaa ja niin pahasti on naiivit mielikuvat romuttuneet, niin ehkäpä Teppo-Antero saa juuri sen minkä ansaitsee.
VastaaPoista"enää 35 vuotta" Voi kyynel. Pakko tehdä kun on alotettu...
Itse asiassa T-A:n kannattaisi kiittää onneaan, ettei opiskelupaikassaan joutunut pänttäämään itseään tekniikan X erikoisosaajaksi. Hän todennäköisesti opinahjossaan on opiskellut ne periaatteet, millä X (ja Y ja Z ja...) toimivat ja tarvittaessa voi lähteä muualle etsimään parempaa paikkaa. Minä ainakin olen yliopistosta päästyäni opiskellut hyviltä pohjilta kaksi uutta ohjelmointikieltä sekä useamman eri frameworkin...
VastaaPoistaTieto - Effica
VastaaPoistaHAHAHAHAHA!
Oikeasti tunnen syvää myötätuntoa sen piece of shitin kehittäjiä.
Onnellinen saa Teppo-Antero olla, jos vain 5 vuotta ikääntyneillä tekniikoilla saa tehdä töitä. Varmaan löytyy paljon orjia, jotka työskentelevät +10 vuotta vanhoilla hilavitkuttimilla. Tällaisethan yt-neuvotellaan pihalle heti kun tarve loppuu. Eli jos Legacy-Tepi ei työn ohessa (=omalla ajalla) opiskele aktiivisesti uutta, on hänen kohtalonaan ennen pitkään potkut, jonka jälkeen ei hommia enää yt-alalta heru. Kannattaa tosiaan miettiä aika tarkkaan haluaako alalle ja jos haluaa, niin sitten on suotavaa varautua "harrastamaan" dataa myös vapaa-ajalla (muun elämän kustannuksella).
VastaaPoistaKannattaako mennä sinne Tiedolle/Logicalle tekemään jotain sikahienoja julkishallintoprojekteja. On sitä suomenmaassa muitakin IT-firmoja.
VastaaPoistaKyllä tämä tutulta kuulostaa. Valitettavasti. Sitä olen monesti miettinyt, että miksi ihmeessä kaikki hyvä alalla haaskataan tähän. Ei näytä kovin valoisalle tulevaisuus.
VastaaPoistaSurkea johto pilaa kaiken. Johdolla vision ja intohimon puute ynnä pelko siitä, että se oma osaamisen taso paljastuu olemattomaksi. Parempi pitää yllä julkisivua.
VastaaPoistaValitettavasti kun IT-ammatilainen on pistänyt perheen pystyyn ja hankkinut pankin pallon jalkaan eläen ruuhkavuosia niin ei siinä kuulkaa enää tempoillakkaan joka suuntaan.
Sitä ollaan onnellisia jos selvitään YT-kierroksesta.
VMP.
On niin tutun kuulosta. Omalla kohdalla jaksoin kituutella vuoden päivät yhdessä nimeltä mainitsemattomassa "enterprise" firmassa vaatimalla parempaa, omilla aivoilla tehtävää duunia. Kun ei johto kuunnellut, otin ja lähdin. Paras päätös 10-vuoden uralla.
VastaaPoistaT-A:lle Open Sourcea kehiin ja seuraavaa duunia haettaessa tiedät tarkkaan ainakin mitä ET halua.
Opiskellessa kannattaisi jo muutenkin aloittaa pienimuotoista yritystoimintaa, niin saapahan ainakin jotain työkokemusta millä hakea muuallekin kuin Tieto/Logica -tyyppisiin hoivalaitoksiin.
Voi, olen niin elänyt tuon! Onneksi en uhrannut voimavaroja yliopistoon, datanomikin pääsi noihin hommiin! Kyllä oli mieltä ylentävää päästä 90-luvun loppupuolella ylläpitämään 80-luvulla väsättyä Basic -koodia! Ja sillä paskalla hoidettiin kuntien terveydenhuoltoa...
VastaaPoista"Tajusin että koodi oli spagettia joka oli maustettu devaajien verellä".
VastaaPoistasuosittelen tutustumaan .net frameworkkiin, melkein kaikki maailman business pyörii sillä nyt ja tulevaisuudessa.
Java on paskaa samoin muuta php:t pyyttönit yms joidenka speksit muuttuvat kuun asennon mukaan,
Oman osaamisen ylläpitäminen on kyllä pakollista melkein alalla kun alalla, muutosvaihti on vain niin huima.
Vai vielä .NET frameworkiin pitäisi tutustua. On tutustuttu. Syvästi. Monessa eri käyttötarkoituksessa ja kehittämällä softaa leipätyönä. Kaikki maailman business pyörii sen ympärillä? Väärin - Microsoftin business pyörii sen ympärillä ja se on ainut oikea hyötyjä - et sinä, ei yritys, eikä varsinkaan loppukäyttäjä.
VastaaPoistaIronisesti monet johtavat pörssit maailmassa on vaihtanut .NET kikkareista suoraan Linux-alustaan ja sen päälle rakennettuihin softiin. Siinä kunnon luottamuslause tulevaisuuden .NET bisneksille :D
Mutta blogipostaukseen liittyen...
Ei auta yhtään kun kusipaskan keskellä pitää vielä kiertää .NETin bugeja. Järkälemäinen softa, kaikki .NETin päälle tehty. Siihen vielä kun kalliit kehitystyökalut bugittaa sen kanssa niin tekee mieli repiä hiukset, vierustoveri ja esimies. Tuki? Joo, MS kun sanoo että korjataan seuraavaan versioon, vuonna x ja y hinnalla. Aikaa odottamiseen on siihen iltapäivään - saa suorittaa. Sertifioitu yhteistyökumppani -merkki ei muuten paljon firman sivuilla auta.
En suosittele koskemaan edes pitkällä tikulla. ASP.NET ja vanhempi ASP kannattaa unohtaa samantien webbiohjelmoinnista. Microsoftia ja www-kehitystä ei pidä edes lausua samassa lausessa, kuten virheellisesti juuri tein.
C#/.NET on hidas ja lopputulos on iso. Ei ominaisuuksien kirjosta vaan siksi että se on ominaisuus. Nopeudessa samankaltainen Javan kanssa. Ei pärjää kummassakaan muiden tulkattujen kielten kanssa.
Sen verran järkeä pitää olla jo ideointitasolla että sitä ei lähdetä viemään mihinkään aikakriittiseen. Sitäkin on esimiestasolta esitetty.
Ainut missä .NET softa on toiminut riittävän hyvin on pelkästään etäkäyttöliittymänä kun muu softasta on eri koneilla ja eri kielellä toteutettu.
Minimoidaan toiminnot ja kun joku menee pieleen niin mukana menee ainoastaan käyttöliittymä. Samalla koodikanta minkä .NET kikkula tarvii ei kasva liian suureksi ylläpitää. Riippakivi siitä yhtään eteenpäin.
Javan nykyisestä tilasta en osaa sanoa, mutta Python ja PHP ovat itse asiassa erittäin hyviä ja joustavia kieliä. Ainakin jos C#/.NET verrataan.
VastaaPoistaPHP:ta käytetään www-ohjelmoinnissa ja hyvin laajasti. Taitaa olla suosituin ohjelmointikieli (joojoo, skriptikieli, vaikkakin tulkattava) mitä webbiin tulee. Aloittelija tai ison rahan yritys, hyvin kelpaa. Paitsi Microsoftille, joka ei vieläkään myönnä että www ei pyöri Windows-alustalla. Ilmoittivat 2007/2008 että uudessa win serverissä on parempi PHP tuki, ei ole kuulunut siitä sen jälkeen.
Ja Python - myös tulkattava. Hoitaa kenttäänsä niin että C#/.NET kehittäjällä olisi paljon opittavaa. Ei pitäisi rahasta olla kiinni.
Kuinka niin Python ja PHP speksit muuttuu kuun asennon mukaan? Tuohan tarkoittaa että ne eivät muutu ollenkaan, koska kuun asento pysyy maahan nähden samana. Paikka vaihtuu.
Ja kyllä ne muuttuu, pääversioiden kohdalla aina hieman. Pythonissa suurimmat muutokset jotka rikkoi suunnitellusti taaksepäin yhteensopivuutta oli versiosta 2->3, joka oli 2008. Jos ei vielä tajua eroja vaikka niistä vieläkin mainitaan niin on ihan omaa hölmöyttä. Ja voi vieläkin valita kumman tahansa versioista.
Sama PHP:ssä. Se on taaksepäin yhteensopivuuden kanssa ollut vielä konservatiivisempi eikä laajemmatkaan muutokset ole olleet vaikea sisäistää.
Ohjelmistokehittäjä tietää että kehitettävän softan speksien muuttuessa tulee enemmän harmaita hiuksia kuin siinä, mitä kieltä käytetään.
Upea tarina! It-sydäntäni lämmittää ja aamutee ennen sorvin ääreen paluuta maistui juuri tuon verran paremmalle kuin yleensä! :)
VastaaPoistaItse oon just alottanu firmassa koodaamaan muutamassa vuodessa kuopattavaa järjestelmää... 6 vuoden opintojen jälkeen :D
VastaaPoistaOpinnoista tosin ON ollut hyötyä, ja yllättävän paljonkin
huippua!
VastaaPoista;P
hahaa, naurattaa teidän koodaajien synkistely >:D
VastaaPoistaterv. IT-myyjä
Miellyttävän pitkälle päästiin ennen ensimmäistä "minun paska ei haise"-kommenttia.
VastaaPoistaTämän päivän moderni framework on huomisen legacy-jarru. .Net tuottaa täsmälleen samanlaisia helvetinkoneita kuin muutkin tekniikat.
Lopulta vain taito ratkaisee.
Kannattaa keksiä mitä oikeasti haluaa kaikella opillaan tehdä. Ohjelmoinnin opiskelu on vähän niinkuin luku ja kirjoitustaidon hankkiminen.
VastaaPoistaOikeasti alalla pärjätäkseen pitää olla keskikäärin muutakin mielenkiintoa ohjelmointiin kuin koulunpenkillä ja sitten töissä 7.5h legacy koodin ylläpitoon käytetty aika. Joko ennen opintojen aloittamista tai sitten jälkeen. Jos tuota intoa ei ole, kannattaa valita joku muu ala koska silloin todennäköisyys pään hajoamiseen on paljon isompi.
Pitää käyttää omaa vaistoa työhaastattelussa tarkkailemaan onko paikka mätä vai ei. Kannattaa kysellä ainakin arkkitehtuurin määritettlystä ja onko kaikissa projekteissa mukana määrätty arkkitehti. Jos ei, niin tsäänssit spagettihelvetin odottamiseen nurkan takana on isot. Hyvin toimivia työpaikkoja tällä allalla kyllä on, voin vakuutttaa.
.Net muuten soveltuu hyvin muuttuvan logiikan määrittelyyn. Firmamme tuote on osittain legacy-koodia ja osittain .nettiä ja sitä käytetään tehokkaasti ihan oikeiden asioiden tekemiseen.
Muuten hyvä, mutta ainakin yksi asiavirhe on joukkoon eksynyt:
VastaaPoista”Molemmat tuumaavat, että tämä oli tässä, enää 35 vuotta, niin pääsee eläkkeelle...”
Käsittääkseni kyseessä ei olleet kuitenkaan mitkään 40+ vee veijarit… Jossei kukaan ole vielä huomannut, niin nykyinen eläkejärjestelmämme on tulossa tiensä päähän hoitosuhteen keikahtaessa seuraavien vuosien aikana päälaelleen.
ps. kuka käskee koodaamaan? onhan niitä muitakin hommia. Ja oma firma pystyyn vaan jossei pomon naama / orjatyöt kiinnosta.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNiin.
VastaaPoistaIT-alan kokeneena, hirvittää ajatellakin millaista meininki on niillä muilla aloilla.
Riikka,
VastaaPoista"Siksi juuri yliopistossa aloitin tietotekniikan opinnot, enkä jossakin pilipaliamiksessa."
Toivon todella ettet ole tosissasi.
Tällaistahan se on. "Ei vaihdeta uuteen ku vanhaki pelaa", ja 3-5 vuotta myöhemmin ollaan ihan ihmeissää ku asiakkaatki nauraa että millä vitun pascalilla te siellä oikeesti koodaatte ku ollaan jo vuosi 2010 ohitettu. Siinä sitte yrität kehittyä ja luoda uraa, kun mitään ei oteta tosissaan ja palkkaa ei voida nostaa ku päättäjät ei osaa tehdä työntekijöillä ja firman osaamisella rahaa kuin juuri sen verran että menee plussan puolelle... tai jos menisi reilusti plussan puolelle, niin voidaanki keskittyä hankkimaan lisää kuluja (henkilöstöä) sen sijaan että keskityttäis pitämään vanhat talossa. Sisäänajetut (2-3v firmassa olleet) pätevät kaverit on lähteny yksitellen, tilalle otettu kaikennäköisiä räkänokkia koulunpenkiltä, kunnes oppivat eteviksi ja lähtevät vuorollaan pois.
VastaaPoistaViiden vuoden kärvistelyn jälkeen vaihdoin firmaa. Palkka nousi ~500e ilman kädenvääntöä ja luontaisetujaki tuli kaupanpäällisiksi. Lupailivat jopa että ylitöistä maksetaan ylityöpalkkaa. Miten tämä on mahdollista? No firma osaa tehdä rahaa siitä mitä työntekijät tekevät ja haluaa jatkuvan laajentumisen sijaan keskittyä pumppaamaan nykyisellä työntekijämäärällä fyffeä, vaikka sitten porkkanoita jakamalla.
Kannattaa siis kahdesti miettiä kauanko haluaa kärvistellä. Jos tulee parin vuoden päästä taas silmäänkustu-olo, niin voipi taas lähteä katseleen kuka arvostaa lompakollaan vielä enemmän.
Buahah Riikka :D
VastaaPoistaOnneksi olkoon uravalinnasta. Yliopisto tekee siusta pätevimmän emmännän mitä markkinoilla on, ainakin hetkeksi, kunnes huomaat ettei kukaan kuuntele sua oikeasti ja oot ylikoulutettu siihen nähden mitä sulle palkkaa kukaan haluaa maksaa. IT-alalla siivojaki koulutetaan talon sisällä koodariksi mielummin jos vaan sillä saadaan kustannukset poljettua maanrakoon eikä tarvi itseensä uskovia ja arvonsa tuntevia opiskelijoita palkata ;D
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaEi millään alalla ole koskaan kivaa. Linkitetään tähän minulle tuntemattoman henkilön avautuminen keikkamusisoinnista.
VastaaPoistahttps://www.facebook.com/notes/jani-v%C3%A4lim%C3%A4ki/miettik%C3%A4%C3%A4-nyt-viel%C3%A4/2192228759768
No viitatenn kirjoittajan kirjoituksiin niin eihän se pää voikkaan kestää kaikille.
VastaaPoistaTähän alaan vaaditaan tietty Suomalainen sisu...
Jotkut ei pysty työskentelemään sairaanhoitajana, ensivasteessa, lääkärinä, it-heppuna....jne
Jos ei piää kestä jottai ni vaihttaa allaa eihä siinä ole mitään.
Enkä minä kovin tosissani tällasia kirjoituksia ota. Nämähän kumpuavat korkeintaan kirjoittajan tuntemuksista ja jokaisellahan on mielipide asioihin. Näitähän kirjoituksia siis ei kenenkään kannata ottaa faktana :)
Jokaiselle sallittakoon vapaus kokeilla asioita
:D
VastaaPoistaEihän tuo johdon läskiperseily oikeasti toteudu muissa kuin isoissa korporaatioissa. Pienemmissä yrityksissä ja startupeissa tuo stressin määrä kasvaa mentäessä komentoketjua ylös kohti yrittäjää. Sitä voi vain pohtia, kuinka vitun ihanaa on sillä yrittäjällä, joka yrittää kovasti painia kasvavan kustannusrakenteen kanssa, kun koodareille annetut aikataulut kusee asenteella ja mikään ei koskaan onnistu. Siinäpähän sitä pohtii oikein kunnolla, että miten maksaa kaikille avainhenkilöille palkkaa ja pitää firma pystyssä myös tulevaisuudessa.
Kyllä meidän firmasta löytyy resursseja jotka tekee mutta ne räveltää ja sitten joudun korjailemaan niiden jäljet joten niistä ei ole mitään hyötyä. Intialaisia on paljon mutta se ei korvaa sitä että ne on niin H-U-O-N-O-J-A ja osaamattomia.
VastaaPoistaToi stoori on niin totta!!
VastaaPoistaps. enään 35 vuotta eläkkeeseen
Ai, eikö suoraan koulunpenkiltä päässytkään luomaan uutta ja hienoa vaan joutuu ansaitsemaan kannuksensa ylläpitoprojekteissa :/ Eikö vaikka olisi kuinka opetellut tekemään koulussa hienot silmukat ja kaikki.
VastaaPoistaEiköhän tuo päde ihan jokaiselle alalla, varsinkin, jos ollaan tekemisissä kehittyvän tekniikan kanssa. Pakkohan sitä on pitää itse huoli, että osaa niitä uusimpia juttuja eikä vaan tyytyä siihen mitä työpaikka tai koulu tarjoaa.. Kyllä Teppo-Antero nyt on ihan itse kämmännyt oman uransa.
VastaaPoistaSucks to be you !
VastaaPoistaTunnistin itseni, jotakuinkin kahden henkilön väliltä.
VastaaPoistaNo mitä vittua noi urpot edes alkoi koodiorjiksi, voi siellä IT-alalla tehdä paljon muutakin. Tarkoittaahan IT informaatio teknologiaa joka on hyvin hyvin laaja käsite. Just do it..
VastaaPoistadotNet on it-maailman Aktimelli: kukaan ei sitä oikeasti tarvitse, mutta tehokkaan markkinoinnin takia kaikki "käyttää sitä joka päivä!!!" ja se on levinnyt kuin syöpä.
VastaaPoistaItse olen tietojenkäsittelytieteen (algoritmien) FM, joka työskentelee varsin hyvissä oloissa opensource-pohjaisissa projekteissa.
VastaaPoistaYliopistolla ei tosiaankaan ollut *sinänsä* paljoakaan tekemistä ammatillisen osaamisen kannalta; mutta ajattelua ja teoreettista osaamista se kehittää.
Kuitenkin pohjimmiltaan töissä tarvittavat asiat olen oppinut joko ihan oman harrastuspohjan kautta tai sitten töissä. Molemmilla on arvonsa; puhtailla yliopistotyypeillä ei sinänsä tee mitään työelämässä, mutta en haluaisi vaihtaa pois sitä mitä yo:lla opin.
Aika mustavalkoisia näkemyksiä. Se on ihan sama millä kielellä sitä koodaa koska joka kielellä voi tehdä paskaa tai ylläpidettävää koodia.
VastaaPoistaOngelma on että aina on kiire joten oikastaan ja tehdään nopeasti näkyvää. Jos olis kerrankin aikaa tehdä rauhassa järkevästi suunniteltu sovellus jota olis mahdollista myös ylläpitää mutta kun ei. Asiakas maksaa joten tehdään sille pian joku rävellys, myydään se myös seitsämälle muulle asiakkaalle ja kun halutaan muutoksia ollaankin kusessa; pienikin muutos sotkee koko järjestelmän.
Edelleen korostan että ohjelmointikielellä ei ole yhtään mitään väliä - kun suunnitellaan ylläpidettäviä ja järkeviä sovelluksia. Kaikissa tilanteissa suoritusnopeuskaan ei ole olennaista jos vastaavasti ylläpidettävyys on parempaa. Assyllä saat nopeeta mut kuka helvetti sitä ylläpitää? Vähän sama kuin et Linux on nopee ja vakaa - mut mitä sillä voi tehdä muuta kuin surffata netissä? = Parhaat sovellukset on vaan väännetty Wintoosalle joten sillä joutuu menemään.
En halua vähätellä teidän hommia, mutta joku teistä on päättänyt, että varastossa 14,59 minuuttia on aika, jonka voi käyttää ilman, että se kirjautuu koneelle taukona. It-hemmot on ruokalassa ennen kerääjiä, ja ne jää sinne istumaan, kun kerääjien sisäinen kello tikittää (90min taukoa päivässä). Oi, joku it-osastolla mokaa ja mun kirjautumisissa tulee ylimääräinen tauko. Eipä tullu tarkkuus kello mukaan. Viimeistä 800 kilon kuormaa ei sitten otettu mukaan suoritteisiin.
VastaaPoista"Vähän sama kuin et Linux on nopee ja vakaa - mut mitä sillä voi tehdä muuta kuin surffata netissä?"
VastaaPoistaMeillä duunissa (berliiniläinen startup, 10 koodaria) puolet koodaa Linuxilla ja loput OSX:n päällä. Koodarille ihan unelma työväline: virittämällä minimalistisen työpöydän edessä on terminaali (+ vim) ja selain. Terminaalissa voi tehdä ihan kaiken ja versionhallinnaksi on valittu alan standardiksi itseään hivuttava git, joka mahdollistaa nopeasti muuttuvan kokonaisuuden ja tarvittaessa hylättävät testiominaisuudet helposti ja nopeasti.
Nyt ne Microsoft-lasit pois päästä, jooko :)
ihan vitun väliä sillä onko teillä siellä dotnetit vai gitit käytössä, samaa paskaa te suollatte kuitenkin.
VastaaPoistaSitten kun eläkeikään on aikaa vähän vähemmän kuin se 35v niin alkaa se todellisuus varmaan vähän valkenemaan ja yllättäen huomaa tehneensä itse sitä veristä spagettia jollain vanhentuneilla tekniikoilla koko työuransa ajan. Ja tulevat sukupolvet itkevät tätä samaa laulua silloinkin.
Just stop worrying and start loving the bomb, k? Tehkää muutakin kuin duunia.
"ihan vitun väliä sillä onko teillä siellä dotnetit vai gitit käytössä, samaa paskaa te suollatte kuitenkin."
VastaaPoistaMeidän asiakkaiden ei ole pakko käyttää tuotettamme, jos he eivät ole tyytyväisiä. Tähän asti on tullut lähinnä ylistäviä kommentteja. Aina voi irtisanoa sopimuksen, jolloin myös laskutus katkeaa, ja siirtyä toiselle palveluntarjoajalle.
Sille on syynsä, että lopetin alan duunit ja lähdin opiskelemaan ihan toista alaa. 90% entisistä kollegoista sanoi toivovansa, että uskaltaisi tehdä saman.
VastaaPoistaNimim. Entinen projektipäällikkö
Ongelma IT-alalla on ihmiset, jotka sanovat asiakkaille, että kyllä se onnistuu ja on mahdollista. Tästä seuraa turhan komplekseja purkkavirityksiä, joita kukaan muu kuin toteuttaja ei kunnolla tunne.
VastaaPoistaTiedän C-ohjelmakoodiin toteutun 7 pointterin sisäkkäisiä viittauksia, koska se on mahdollista. Tavatonta ei ole myöskään valmistuotteen räätälöinti loputtomiin asiakkaan tarpeisiin.
Voi onnetonta ylläpitäjää tai asiakasta, joka joutuu sellaisen ohjelmiston kanssa tekemisiin.
Miksi asiat pitää tehdä vaikeasti? Siksi kun se on mahdollista - vaikka johtaa vaikeaan
ylläpidettävyyteen & osaajapulaan :)
Tehkää ihmiset asioista niin yksinkertaisia, että niitä ei tarvitse selittää.
ps. Ennen ohjelmat toimivat niin kuin junan vessa - nyt junan vessan tyhjennykseen on tullut elektroniikkaa ja se ei aina toimi.
"Aina voi irtisanoa sopimuksen, jolloin myös laskutus katkeaa, ja siirtyä toiselle palveluntarjoajalle."
VastaaPoistaKonsultti. Voi luoja. Ja kirkasotsainen vielä. No, se asiakas katkaisee sen sopimuksen ja sitten joku onnellinen saa perintönä sen kasan paskaa mitä on koodattu pelkkien business vaatimusten ajamana ilman mitään käsitystä mm. operoinnista. Arkkitehtuuri on paskaa kun mihinkään varsinaiseen koodinparannustyöhön ei ole ollut busineksellä prioriteettiä ja skodarit on taputelleet toisiaan selkään kun tehdään niin maan perusteellisen nopeasti näitä featureita ja asiakas kehuu ja kaikkee.
Vai jotain saassiako kauppaatte? Eipä juuri minkäänlaista vendor lockia ole siinä ei. Siirry siinä sitten toiselle palveluntarjoajalle.
Ja muutenkin nämä "tää on liian kallis, siirrytään tuohon toiseen toimittajaan/järjestelmään/alustaan/whatnot" businesspäätökset. Tuijotetaan vain lukuja viivan alla. Nuppilukua ja paljonko joku pilipalipalikka maksaa. Ulkoistetaan kaikki. Sitten kitistään siitä kun kaikki ne toimittajat on niin kalliita ja ei niiden kanssa mikään toimi. No ompa ylläri, kun lähin tekninen kaveri on jossain vinkuintian resurssipoolista tempaistu random kaveri joka ei tiedä tasan mitään koko busineksestä, korkeintaan hakkaa syntaksin mukaan "ou jes ai gän duu dis söör" meiningillä firman businekselle kriittistä järjestelmää ja kommunikointi menee kolmen välikäden kautta.
Olen tehnyt näitä hommia vajaa 20v. Elämän asiat on kaikki muuten hienosti ja ei oikeastaan ole mitään pahempia ongelmia. Alkoholin kulutus on noussut tasaiseen tahtiin. Juominen ei ole humalahakuista, mutta on ruvennut häiritsemään itseäni. Eniten vituttaa tämä nykytrendi, että on niin paljon välimallin porrasta, jotka eivät tiedä alasta yhtään mitään. Excel-miehiä on joka vitun asialle, ja ne on niitä jotka eivät tuo rahaa taloon centin centtiä. Oma laskutusprosentti on yleensä aina yli 100%. YT:t kohdistuu aina asiantuntijoihin. Itsellä ei ole vielä käynyt huonosti, vai pitäisikö sanoa että hyvin. Pääsisi irti tästä vitun oravanpyörästä ja suuresta valheesta.
VastaaPoistaOlihan siinä vittu ihan totuuden siemen vittu. Onhan näitä vitun valittajia tällä vitun alalla nähty, mutta vittu kun ei sitä valmista meinaa vittu tulla, vaikka yksin saisivat hoitaa koko vitun projektinsa alusta... noh; vittu päätökseen...
VastaaPoistaJoka IT-firmasta löytyy kaveri, joka osaisi tehdä kaiken muita paremmin, mutta ei 'pysty', koska muu firman toiminta estää sen jotenkin? Sitten on mukavampi vain keskittyä valittamiseen, kuin asioiden parantamiseen. Jos hommat on näin perseellään, niin suosittelen vaikka oman firman perustamista.
Onko melkoinen luuseri tuo Teppo-Antero, varmaan äiti pitää kädestä kiinni ja ojentaa paskapaperia kun vessassa käydään. Lisäksi hänellä näyttää olevan jonkinlainen asenneongelma kun nituttaa maailma koko ajan ympärillä. Selvästi valinnut väärän alan kun ei osaaminen ja taidot kestä, menisi kaupan kassalle ja toivotaan että ammattitaito riittää edes sinne (molemmilla). Summa summaa rum: Valitettavasti kaikenlaiset luuserit Suomessa pääsevät opiskelemaan aineita, joihin ei selvästikään kyvyt riitä.
VastaaPoistaTiiän ton firman
VastaaPoista